HR Analytics
Iedere organisatie genereert (misschien wel onbewust) dagelijkse enorm veel HR-data. Van verzuimgegevens tot in- en uitstroom percentages en van medewerkers feedback tot verlofsaldi. Super waardevolle data, die bij de juiste analyse, het HR-beleid binnen iedere organisatie kan verbeteren. Dankzij HR Analytics hoeven er niet langer (enkel) beslissingen te worden genomen op basis van een onderbuikgevoel.
Wat is HR Analytics?
HR Analytics, ook wel People Analytics genoemd, draait om het verzamelen, analyseren en interpreteren van HR-data. Deze data kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen binnen de organisatie, denk bijvoorbeeld aan feedbackgesprekken of een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) maar onderschat vooral een het HR- en salarisverwerkingssysteem niet. Bij iedere indiensttreding, uitdiensttreding, mutatie en/of loonrun wordt enorm veel data gegenereerd. Door deze data slim te analyseren, ontdek je patronen en inzichten die bijdragen aan een effectiever HR-beleid en een prettige werkomgeving voor medewerkers.
In essentie maakt HR Analytics het mogelijk om data om te zetten in concrete acties. Dit kan variëren van het voorspellen van personeelstekorten tot het ontdekken van verborgen knelpunten in werkdruk of teamdynamiek. HR Analytics maakt het mogelijk om problemen proactief aan te pakken voordat ze escaleren, en tegelijkertijd de sterke punten van de organisatie te benutten om succes verder te versterken.
Waarom is HR Analytics belangrijk?
Het gebruik van HR Analytics is steeds belangrijker geworden in de wereld van HR. Organisaties die slim gebruik maken van HR-data kunnen niet alleen efficiënter en effectiever hun HR-beleid uitvoeren, maar ze kunnen ook tijdig anticiperen op uitdagingen die anders misschien niet zouden worden opgemerkt.
Ter illustratie, je hebt al een tijdje het gevoel dat de uitstroom binnen de organisatie hoger is dan normaal. Dankzij de data uit het HR-systeem kun je het uitstroompercentage berekenen en vaststellen dat dit inderdaad ver boven het (landelijke) gemiddelde ligt. Door de data verder te analyseren, kun je ontdekken welke afdelingen of factoren hier mogelijk aan bijdragen, zoals werkdruk of managementstijl. Dit stelt HR in staat om gerichte acties te ondernemen, zoals het verbeteren van de werkomstandigheden of het aanbieden van managementtrainingen.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan de data uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Door het werkgeluk en de tevredenheid van medewerkers te meten, kan inzichtelijk worden gemaakt welke factoren bijdragen aan een positieve werkomgeving. Is het de flexibiliteit in werktijden? De mate van autonomie in het werk? Of toch de informele werksfeer? Met deze inzichten kunnen gerichte acties ondernomen worden om het werkgeluk te verbeteren (of te behouden).
Met HR Analytics kan je trends voorspellen, verborgen knelpunten opsporen en strategische beslissingen onderbouwen.
Hoe werkt HR Analytics in de praktijk?
HR Analytics begint met het verzamelen van data uit één of verschillende bronnen binnen de organisatie, zoals MTO-onderzoeken, verzuimrapportages en rapportages uit salarisverwerkingssystemen.
Wanneer de HR-data (over een bepaalde periode) is verzameld, is het tijd om de data te analyseren. Dankzij landelijke- of sector gemiddelden kan grondig onderzocht worden wat de cijfers betekenen. Door de analyse probeer je te begrijpen wat de cijfers zeggen en wat dit voor de organisatie betekent.
Wanneer de HR-data goed geanalyseerd en onderzocht is, kunnen er gericht (strategische) acties ondernomen worden. Denk bijvoorbeeld aan strategische acties om het personeelsbestand te verjongen omdat uit de data blijkt dat de gemiddelde leeftijd binnen de organisatie erg hoog is en er binnen nu en 5 jaar meerdere medewerkers de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken.
De voordelen van HR Analytics
Wanneer HR Analytics goed wordt ingezet, kent het veel voordelen. Ten eerste biedt het organisaties de mogelijkheid om strategische beslissingen te nemen die zijn onderbouwd met feiten in plaats van aannames. Dit maakt HR-processen effectiever, eerlijker en transparanter voor medewerkers.
Daarnaast kan HR Analytics bijdragen aan het verbeteren van de algehele medewerkerstevredenheid en productiviteit. Door bijvoorbeeld te ontdekken waar medewerkers ontevreden over zijn of wat hen zou kunnen motiveren, kan HR gerichte acties ondernemen om het werkgeluk te verbeteren.
HR Analytics maakt het ook mogelijk om problemen tijdig te signaleren en aan te pakken, bijvoorbeeld door vroegtijdig ziekteverzuim op te merken of door medewerkers te ondersteunen die kampen met overbelasting. Dit draagt bij aan een gezondere organisatiecultuur en helpt tegelijkertijd om onnodige kosten door verzuim of inefficiëntie te voorkomen.
Advies voor het implementeren van HR Analytics
Wil je als organisatie aan de slag met HR Analytics? Begin dan met het verzamelen van de juiste gegevens. Het is van essentieel belang dat de data van hoge kwaliteit is, zodat je betrouwbare en bruikbare inzichten kunt verkrijgen. Maak je gebruik van een HR/salarisverwerkingssysteem en draai je hier bepaalde HR-rapporten uit? Achterhaal dan altijd goed hoe het systeem tot deze data is gekomen. Zo weet je zeker of de data zuiver en dus bruikbaar is.
Wanneer je met HR Analytics aan de slag gaat is het ook heel belangrijk om het menselijke aspect niet uit het oog te verliezen. Cijfers/data zijn heel waardevol maar uiteindelijk draait het om de mensen achter die cijfers. HR Analytics kan inzicht bieden in patronen en trends, maar het is essentieel om deze gegevens in de context van de organisatiecultuur, motivatie en persoonlijke omstandigheden van medewerkers te plaatsen. Te veel focus op de cijfers kan ervoor zorgen dat je belangrijke persoonlijke factoren over het hoofd ziet. Daarom is het cruciaal om HR Analytics te combineren met een menselijke benadering. Zo zorg je ervoor dat beslissingen zowel strategisch als empathisch zijn.
Hulp nodig?
Ben je benieuwd wat HR Analytics voor jouw organisatie en/of HR beleid kan betekenen? Of wil je aan de slag met een datagestuurd HR-project? Onze HR-adviseurs staan klaar om te helpen.
Neem gerust contact met ons op voor advies en ondersteuning.
Marlijn Zwijgers, HR adviseur bij B-Talented
Schrijver van dit artikel