Spring naar content
Hoe speel je in op de behoeften van diverse generaties?

Flexibel belonen

Een nieuwe generatie doet zijn intrede op de arbeidsmarkt, generatie Z. Een generatie die meer wil dan een goed salaris en waarbij flexibele werktijden hoog in het vaandel staan. Om deze generatie aan je organisatie te binden en te motiveren is het belangrijk om in te spelen op hun behoeften.

Maar hoe speel je als werkgever nu in op deze nieuwe generatie? En hoe doe je dit met ook andere actieve generaties op jouw werkvloer?

Generatie Z is de generatie geboren na 1997. Deze generatie hecht veel waarde aan flexibiliteit. Bijvoorbeeld in werktijden maar ook in beloning. Daar waar de babyboomgeneratie (1940-1955) veel waarde hecht aan inkomenszekerheid en de traditionele beloning, hecht generatie Z meer waarde aan een flexibele beloning. Deze generatie kiest het liefst zelf wat op dat moment het beste bij hun past. Extra verlof voor een reis door Australia of een sportabonnement om fit en gezond te leven. Een manier om hierop in te spelen is door middel van individueel keuze budget.

 

Individueel Keuze Budget (IKB)

Flexibel belonen is een manier van belonen waarbij medewerkers eigen financiële keuzes maken binnen hun salaris. Medewerkers kiezen zelf welke arbeidsvoorwaarde het meest interessant is. Deze manier van belonen kan gerealiseerd worden dankzij het individueel keuze budget, afgekort IKB. Het IKB is een budget in geld van een medewerker. De werkgever reserveert dit budget maandelijks door bruto looncomponenten om te zetten in een zelf te besteden budget. De medewerker kiest vervolgens zelf (iedere maand) hoe hij of zij het budget wil inzetten.

Binnen het individueel keuze budget kies je als werkgever zelf de ‘bronnen’ en ‘doelen’. Respectievelijk, daar waar het budget van wordt opgebouwd en wat een medewerker met het budget kan doen. Bronnen kunnen bijvoorbeeld het vakantiegeld zijn maar ook bovenwettelijke vakantiedagen en een eventuele eindejaarsuitkering.

De doelen kunnen heel breed zijn maar denk bijvoorbeeld aan het kopen van extra verlof, een fiets, een sportabonnement, of een nieuwe smartphone.

Hoe het werkt?

Om een beeld te krijgen van het flexibel belonen worden wat praktische voorbeelden toegelicht.

  • Te beginnen met parttime medewerker Anne van 23 jaar. Anne trekt in haar vrije tijd graag de natuur in. Anne verdient €2560,- per maand o.b.v. 32 uur. Anne kiest ervoor om van haar individueel keuzebudget een racefiets te kopen. In de winkel is deze fiets te koop voor €599,-. Omdat de kosten van de fiets worden afgetrokken van haar brutosalaris, is ze slechts €377,- kwijt voor de fiets (€222,- korting).
  • Een ander voorbeeld is fulltime medewerker Samir van 25 jaar, hij vindt sporten en fit zijn erg belangrijk. Samir verdient bruto € 3.500,00 per maand. Hij besluit om van zijn individueel keuze budget een jaarabonnement bij de lokale sportschool af te sluiten. Normaal gesproken kost dit abonnement €455,-. Echter, doordat zijn werkgever deze kosten aftrekt van zijn belastbare inkomen, zijn de kosten voor Samir €286,-. Hij bespaart hiermee €196,-.
  • Fulltime medewerker Henk van 57 jaar heeft iets minder behoefte aan een flexibele beloning. Hij ziet het liefst iedere maand hetzelfde bedrag op zijn rekening staan. Voor Henk is het mogelijk om zijn individueel keuze budget maandelijks uit te laten betalen. Henk ontvangt ondanks het IKB maandelijks hetzelfde bedrag op zijn rekening.

 

 

Implementeren van het IKB

Het implementeren van een flexibel beloningsmodel vergt een goede voorbereiding en uitwerking. Zo is het in de voorbereidingen belangrijk om goed na te denken over de bronnen en doelen. Waar hebben jouw medewerkers behoeften aan? Ook is het verstandig om de (loon)administratie die bij het flexibel belonen komt kijken goed voor te bereiden. Van welk (loon)administratiesysteem maak je gebruik en kunnen alle mutaties die uit het IKB komen juist verwerkt worden?

Wanneer het flexibel belonen eenmaal geïmplementeerd is ontstaat er een belangrijke (nieuwe) rol voor salarisadministrateurs en HR-adviseurs. Door het flexibel belonen heeft een medewerker veel financiële keuzemogelijkheden. Aan de salarisadministrateur en HR-adviseur de taak om deze keuzes zo goed mogelijk te begeleiden. Door een juiste voorlichting en begeleiding van het flexibel belonen voorkom je dat medewerkers spreekwoordelijk verdrinken in keuzes.

Dankzij verschillende platforms is het individueel keuze budget op een eenvoudige manier in te zetten voor medewerkers. Als werkgever kost de inzet van het individueel keuze budget niks extra’s. Sterker nog, het kan zelfs een belastingvoordeel opleveren (door een daling van de sociale lasten). Ook zet een individueel keuze budget jouw organisatie extra goed op de kaart. Het benoemen van een IKB in vacatureteksten en sollicitatiegesprekken kan voor veel nieuwe collega’s zorgen.

Daarnaast lever je als werkgever een actieve bijdrage aan de gezondheid van je medewerkers. Zij kiezen zelf datgeen waar ze op dat moment behoefte aan hebben, een extra vakantiedag of een sportabonnement. Gezonde en fitte werknemers zitten meestal goed in hun vel en presteren daardoor vaak ook beter.

Hulp nodig?

Het implementeren van een flexibel beloningsmodel vraagt een goede voorbereiding en daarna begeleiding.

Is er binnen jouw organisatie behoeften ontstaan naar een flexibel beloningsmodel en wil je hier mee aan de slag? Onze HR-adviseurs adviseren, ondersteunen en begeleiding graag op het gebied van flexibel belonen. https://b-talented.nl/over-ons/